Woorden van Waarde in moeilijke tijden

Woorden van Waarde in moeilijke tijden

27 maart 2020 om 08:00

Wallpaper_WoordenvanWaarde_Filipp4

Het is al weer heel, heel lang geleden dat ik iets op deze website heb geschreven. Maar het is tijd voor nieuwe content voor Woorden van Waarde. Simpelweg omdat ik in deze tijd van COVID-19 zelf allereerst weer de waarde van het kennen van bijbelteksten uit mijn hoofd heb ervaren. Ik zal het toelichten...

Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat we in een unieke tijd leven. Niemand van ons heeft zoeits meegemaakt. Er is een virus gaande over de wereld waardoor hele landen worden platgelegd, mensen dood gaan of op z'n minst gevangen genomen door angst. En dat laatste richt misschien wel net zoveel schade aan dan het virus zelf.

Een week geleden werd ik midden in de nacht zwetend wakker en had ik heftige hoofdpijn, een hoge hartslag, een zwaar gevoel in armen en benen. De hele dag heb ik in bed gelegen. Een tikje kortademig, maar dat ben ik al weken, zo niet maanden deze winter, en een loopneus heb ik ook al sinds januari... zou het? C of gewoon G?

Rationeel gezien geen reden om me ernstig zorgen te maken. Vooral niet nadat ik 's ochtends ook bleek geen koorts te hebben. De hoofdpijn en lamlendigheid was wel heftig. Ik kon het daglicht niet verdragen. En liggend in bed met alleen mijn eigen gedachten kwam ik op zo'n punt waar je jezelf ernstig moet toespreken. Een deel van mijn brein ging de angst-route op: zou het Corona zijn? Kan ik nog goed ademen? Is er nog wel plek op de IC als het zou moeten? Het is echt niet makkelijk om dat denken een halt toe te roepen. En dan is het kennen van een bijbeltekst een enorme sleutel. 

Ik heb de tekst van het lied 'Vrede' wel 100x mediterend uitgesproken:

Wees over niets bezorgd,
maar vraag God wat u nodig hebt.
En dank Hem in al uw gebeden.
Dan zal de vrede van God die alle verstand te boven gaat 
uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Filipp. 4:6-7

Het hielp, en ik was zo blij dat ik mijn angst kon overwinnen. Dat ik zoals Paulus het verwoordt "mijn gedachten kon onderwerpen aan Christus". 

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die worstelt met z'n gedachten deze weken. Ik maak me grote zorgen over het feit dat het veel te makkelijk is om onze gedachten op dit moment te vullen met heel veel negatieve gedachten. Dat is gevaarlijk voor onze gezondheid. Nee, ik ben niet naïef. Ik weet dat het coronavirus niet hetzelfde is als een wintergriep. Maar ik weet inmiddels wel dat hoe we ons brein voeden, meer invloed heeft op ons welzijn, onze gezondheid en ons immuunsysteem dan we misschien denken. 

Wat kun je doen?

  • Begin iedere dag met een bemoedigende gedachte. En wat mij betreft is een letterlijke bijbeltekst daarvoor de beste bron. In de komende weken zal ik je meenemen in mijn pleidooi om deze tijd te gebruiken om heel bewust je gedachten te voeden met bijbelteksten die je bemoedigen en rust geven.
  • Beperk de hoeveelheid negatieve informatie die je tot je neemt. Wees maatschappelijk bewust, let op elkaar en op wat we samen kunnen doen om zo gezond mogelijk te blijven. Bid voor zorgprofessionals, de overheid, de wetenschappers, maar je hoeft niet alles te weten. 

Tot slot, bij mijn hernieuwde inzet voor Woorden van Waarde hoort ook dat ik de eerste CD nu eindelijk op Spotify, iTunes en andere platforms heb gereleased. Dus niets hoeft je ervan te weerhouden de liederen te luisteren!

Ik zal je de komende weken hier regelmatig proberen te helpen met een bijbeltekst, een bemoediging en misschien wel een nieuw lied...

Deel dit